Zo omschrijf je competenties in een vacaturetekst

Een goede vacaturetekst heeft veel invloed op het vinden van de juiste collega’s. Behalve dat het effect heeft op het aantal reacties, zijn de juiste toon en woordkeuzes ook van invloed op het type professional dat reageert. Hiermee richt je je tot een specifieke doelgroep. Voor het omschrijven van competenties in een vacaturetekst geldt hetzelfde. Hoe doe je dit op een goede manier, zodat je de juiste personen aanspreekt? 

Competenties omschrijven in een vacaturetekst

Wanneer je een vacature uitzet, ben je meestal op zoek naar een persoon met bepaalde kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten. De mix van deze elementen noemen we competenties. Voorbeelden van competenties zijn ‘accuraat’, ‘analytisch’, ‘creatief’ en ‘commercieel’. We hebben allemaal wel een beeld bij deze competenties. Toch is het simpelweg opschrijven van deze competenties niet voldoende. Ze zijn namelijk aan interpretatie onderhevig. Ook is de invulling die je aan de competenties geeft per functie verschillend. Daarom is het slim om competenties zo duidelijk mogelijk in je vacaturetekst te omschrijven. Hoe doe je dat?

Hoe omschrijf je competenties?

Stel, je bent op zoek naar een financieel medewerker. Voor dit type werk vind je het o.a. belangrijk dat diegene accuraat is. Je werkt in deze functie immers veel met cijfers en is het belangrijk dat dit correct en foutloos gebeurt. Dus je voegt deze competentie toe aan jouw ‘lijstje’ in de vacaturetekst. Echter, voor een functie als tekstschrijver is het óók belangrijk dat iemand accuraat is. Toch is de aard van de accuratesse in deze functie heel anders.

competenties in vacature

Geef aan wat je precies bedoelt

Omschrijf daarom duidelijk wat je met een competentie bedoelt en hoe deze zich in een bepaalde functie uit. Twee voorbeelden:

  • In het geval van de financieel medewerker kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Je werkt gestructureerd, bent zorgvuldig en gaat nauwkeurig om met cijfers en andere financiële gegevens.’
  • Gaat het over de tekstschrijver, dan is de volgende omschrijving een stuk passender: ‘Je hebt oog voor detail, bent alert op taalfouten en je kiest je woorden zorgvuldig.’

Je ziet het: dezelfde competentie, maar een heel andere interpretatie!

Hoe pak jij het aan?

Wil je graag meer tips voor het schrijven van vacatureteksten? In het artikel ‘Zo schrijf je een écht goede vacaturetekst’ ga ik er uitgebreid op in. Heb je vragen of wil je mijn hulp inschakelen voor het schrijven van vacatureteksten? Ik help jouw organisatie er graag bij. Neem vrijblijvend contact op.

SHARE:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blog abonnement

Hi, ik ben Marlou!

Copywriter & communicatiespecialist. Ik help organisaties met het bereiken van hun doelgroep. Via deze blog deel ik mijn kennis en inspiratie. Meer weten? Neem gerust contact met me op.

Mijn nieuwste blogs


Fatal error: Uncaught Error: Class 'Elementor\Scheme_Typography' not found in /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/themeisle-companion/vendor/codeinwp/elementor-extra-widgets/widgets/elementor/posts-grid.php:966 Stack trace: #0 /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/themeisle-companion/vendor/codeinwp/elementor-extra-widgets/widgets/elementor/posts-grid.php(170): ThemeIsle\ElementorExtraWidgets\Posts_Grid->grid_title_style_section() #1 /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/controls-stack.php(2280): ThemeIsle\ElementorExtraWidgets\Posts_Grid->_register_controls() #2 /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/controls-stack.php(494): Elementor\Controls_Stack->init_controls() #3 /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/widget-base.php(177): Elementor\Controls_Stack->get_stack() #4 /home/customer/www/typischmarlou.nl/pub in /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/themeisle-companion/vendor/codeinwp/elementor-extra-widgets/widgets/elementor/posts-grid.php on line 966