Gastblog Steven - Hoe maak je een contentkalender?

Vandaag had ik een collega voor een dag. En dat was niemand minder dan mijn broer(tje) Steven! Momenteel volgt hij de minor Digital Marketing en hij wilde wel eens weten hoe dat er in de praktijk aan toe gaat. Kwam dat even mooi uit dat zijn zus als copywriter werkt 😉.  Naast luisteren en meekijken ging Steven ook zelf aan de slag en schreef deze gastblog  over het maken van een contentkalender.

Zo maak je een contentkalender

Een contentkalender maken is iets wat veel mensen links laten liggen. Het neemt tijd in beslag. Toch kan het je een hoop stress en extra werk besparen als je jouw content efficiënt inplant. Daarnaast geeft zo’n kalender een goed overzicht van wat je gaat delen met jouw doelgroep en helpt dit je om aan je strategie vast te houden.

1. Wat is het doel van de content?

Als je content gaat maken dan is het belangrijk dat je goed nadenkt wat het doel is wat je hiermee wilt bereiken. Wil je dat er meer bezoekers naar je website komen of wil je juist de betrokkenheid van jouw doelgroep verhogen? Bepaal welke doelstellingen voor jou het belangrijkste zijn. Als je nog geen doelen hebt gekozen, zorg ervoor dat je weet hoe je jouw doelgroep wilt bereiken.

2. Wat voor soort content wil je plaatsen?

Zodra het duidelijk is wat het doel van jouw content is, kan je gaan bepalen wat voor soort content je wilt delen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen dat je iedere week één specifiek thema aanhoudt op social media of dat je om de week een blog schrijft over een actueel onderwerp. Het is belangrijk dat je eerst noteert wat voor contentvormen je gaat plaatsen. Mocht je nog meer willen weten over wat voor verschillende soorten content er zijn, dan raad ik je aan om het 3H-model te bekijken.

3. Hoe vaak en waar ga je communiceren?

De volgende stap is om vast te stellen hoe vaak je een contentvorm wilt delen. Structuur is daarbij van belang. Maak een overzicht van welke communicatiekanalen je gaat gebruiken. Vul per contentvorm in op welk communicatieplatform je dit gaat delen en hanteer verschillende kleuren om onderscheid te maken tussen de kanalen die je hebt gekozen.

4. Samenvatten en structureren

Je weet nu wat voor content je gaat delen en welke kanalen je hiervoor gaat gebruiken. Nu is het tijd om alles te gaan plaatsen in een contentkalender.  Op internet kun je hiervoor diverse templates vinden. Zie hieronder een voorbeeld: 

Contentkalender maken

Tip: Plan zoveel mogelijk vooruit, feestdagen of belangrijke evenementen kan je alvast opnemen in de contentkalender. In een issuekalender kan je vinden wat voor (inter)nationale dagen er zijn. Zo’n issuekalender kan heel handig zijn als je op zoek bent naar een actueel onderwerp.

5. Blijf flexibel en evalueer

Een contentkalender geeft structuur en laat jou zien of je je houdt aan jouw vooraf gestelde doelen. Toch is het belangrijk om flexibel te blijven, aangezien er altijd onverwachte zaken kunnen gebeuren. Wellicht zijn deze van invloed binnen jouw vakgebied en kan je hierop inhaken met relevante content voor jouw doelgroep.

Verder is het aan te raden om ieder kwartaal tijd in te plannen om jouw contentkalender te evalueren. Ga na welke content goed wordt gelezen en welke juist minder. Probeer te achterhalen waarom deze verschillen er zijn. Wellicht kom je erachter dat jouw doelgroep actiever is op donderdagavond dan op woensdagmiddag. Met het regelmatig evalueren van jouw contentkalender, zorg je ervoor dat jouw content zo optimaal mogelijk wordt verdeeld.

Tot slot

Het is nooit te laat om te beginnen met het maken van een contentkalender. Ik hoop dat jij nu ook aan de slag kan om een eigen contentkalender te maken. Wellicht geeft het jou ook nieuwe inzichten hoe je jouw doelgroep het beste kan bereiken. Veel succes!

SHARE:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog abonnement

Hi, ik ben Marlou!

Copywriter & communicatiespecialist. Ik help organisaties met het bereiken van hun doelgroep. Via deze blog deel ik mijn kennis en inspiratie. Meer weten? Neem gerust contact met me op.

Mijn nieuwste blogs


Fatal error: Uncaught Error: Class 'Elementor\Scheme_Typography' not found in /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/themeisle-companion/vendor/codeinwp/elementor-extra-widgets/widgets/elementor/posts-grid.php:966 Stack trace: #0 /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/themeisle-companion/vendor/codeinwp/elementor-extra-widgets/widgets/elementor/posts-grid.php(170): ThemeIsle\ElementorExtraWidgets\Posts_Grid->grid_title_style_section() #1 /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/controls-stack.php(2280): ThemeIsle\ElementorExtraWidgets\Posts_Grid->_register_controls() #2 /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/controls-stack.php(494): Elementor\Controls_Stack->init_controls() #3 /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/widget-base.php(177): Elementor\Controls_Stack->get_stack() #4 /home/customer/www/typischmarlou.nl/pub in /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/themeisle-companion/vendor/codeinwp/elementor-extra-widgets/widgets/elementor/posts-grid.php on line 966