Hoe schrijf je een goede vacaturetekst?

De knoop is doorgehakt, jullie gaan een nieuwe collega aannemen. Tijd om de vacature uit te zetten. Maar hoe pak je dit nu aan? Een aantal verantwoordelijkheden en functie-eisen op papier knallen is al lang niet meer voldoende voor een goede vacaturetekst. Maar wat dan wel?

Zo schrijf je een goede vacaturetekst

Het schrijven van een goede vacaturetekst is geen hogere wiskunde, maar het vergt wel wat aandacht en denkwerk. Weet je niet waar je moet beginnen en waar je op moet letten? Ik heb de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet:  

1. Ga voor de juiste functietitel

Het schrijven van een goede vacaturetekst begint bij het kiezen van de juiste functietitel. Daarvoor zijn twee elementen belangrijk:

Duidelijkheid

Allereerst wil je natuurlijk dat het voor de lezer duidelijk is om wat voor functie het gaat. Misschien werk je voor een grote corporate organisatie met heel specifieke functietitels. Binnen jouw organisatie weet iedereen om wat voor rol het gaat, maar is dat buiten jouw organisatie ook duidelijk? Ga daarom voor een functietitel die zowel binnen als buiten jouw organisatie herkenbaar is.

Vindbaarheid

Daarnaast is er een andere reden om de functietitel zorgvuldig te kiezen: vindbaarheid. Je wilt immers wel dat jouw vacature vindbaar is voor werkzoekenden. Een functie als ‘woordentoveraar’ klinkt grappig, maar zoeken potentiële kandidaten ook op die term? Dat lijkt me niet. Een functietitel als ‘copywriter’ of ‘tekstschrijver’ past in dit geval beter. Wil je weten op welke functietitels mensen veel zoeken? Kijk dan eens in de Google Keyword Planner.  Hier zie je precies op welke termen veel zoekvolume zit – en dus interessant zijn voor jouw vacature.

2. Een wervende introductie

Een ander belangrijk aspect voor het schrijven van een goede vacaturetekst is een goede introductie. Open een willekeurige vacaturesite, en je komt een overdaad aan vacatures tegen. Wil jij als werkgever opvallen tussen al deze bedrijven, dan zul je potentiële kandidaten in de eerste alinea al moeten boeien. Zorg daarom voor een wervende introductie, waarmee je direct de aandacht van de lezer pakt en de essentie van de functie duidelijk maakt. Een potentiële kandidaat moet bij het lezen van de eerste alinea eigenlijk al denken: ‘hey, dat klinkt interessant en is wellicht iets voor mij. Laat ik eens verder lezen.’

3. Wees concreet

Naast een wervende introductie, is een duidelijke omschrijving van de functie minstens zo belangrijk voor het schrijven van een goede vacaturetekst. Wees hierin duidelijk, concreet en richt je op de lezer. Richt je niet teveel op ‘wij zijn en wij zoeken’, maar schrijf de vacature vanuit het perspectief van de lezer. Welke informatie is interessant voor de lezer en wat gaat hij nu concreet doen in deze functie?

Neem als voorbeeld de volgende zin:

‘Als Accountmanager ben je verantwoordelijk voor het behalen van de verkoopdoelstellingen en verzorg je het relatiebeheer. Je monitort de KPI’s en zorgt voor een correcte opvolging van verbeterpunten’.

Dit is redelijk abstract.

Concreter is:

Als Accountmanager zorg je voor een succesvolle verkoop van onze koffiebonen. Je begeleidt het verkoopproces van A tot Z: van het eerste contact tot de onderhandelingen en after-salesactiviteiten. Je benadert potentiële klanten en versterkt de contacten met bestaande relaties. Het bezoeken van klanten en beurzen is hier onderdeel van’.

Kortom, leg zo goed mogelijk uit hoe de functie van jouw nieuwe collega er in de praktijk uit ziet. Op deze manier kan een potentiële kandidaat een stuk beter beoordelen of de baan goed bij hem past.

Houd het hierbij wel bij de essentie. Waarschijnlijk lukt het jou prima om alle details van de betreffende functie op papier zetten, maar help je de kandidaat hiermee? De kans is groot dat hij door de bomen het bos niet meer ziet en overweldigd raakt door alle details. Benoem daarom de belangrijkste competenties en vaardigheden en omschrijf deze concreet.

4. Beperk het aantal functie-eisen

Als werkgever heb je in je hoofd waarschijnlijk al een beeld geschetst van de ideale kandidaat. Het zou immers wel fijn zijn als jouw nieuwe collega kennis heeft van het CRM-systeem waar jullie mee werken… Oh, en ervaring met LEAN & Agile is op zich ook wel fijn. Maar is dat nu zó belangrijk om allemaal in de vacaturetekst te vermelden? 

functie-eisen goede vacaturetekst

Het beste beperk je je enkel tot de aspecten die essentieel zijn voor de functie. Tuurlijk, er zijn genoeg aspecten die ook meerwaarde hebben. Maar om al die details nu op te sommen is een beetje overweldigend voor de lezer. En daarbij: grote kans dat hij afhaakt omdat hij niet overal volledig aan voldoet. Zonde! Wat nu als een kandidaat voor 80% aan het profiel voldoet en qua persoonlijkheid uitstekend past bij jullie organisatie? Dan is dat ene ‘het-zou-wel-fijn-zijn-als-de-kandidaat-hieraan-voldoet aspect’ ineens een stuk minder belangrijk. Houd het daarom bij de belangrijkste aspecten voor de functie. Dit zorgt voor duidelijkheid én je schrikt kandidaten niet onnodig af.

5. Richt je op de doelgroep

Voor het schrijven van een goede vacaturetekst is het verstandig om vooraf je doelgroep in kaart te brengen. Welk type persoon wil je bereiken en welke tone-of-voice past daarbij? Een technisch opgeleide professional trigger je bijvoorbeeld op een andere manier dan een HR-adviseur. Verplaats je hierbij in de doelgroep: wat is voor hen interessant en welk taalgebruik past hierbij? Houd hierbij ook rekening met het opleidingsniveau. Woorden als ‘competenties’ en ‘KPI’s’ zeggen voor een automonteur vaak niet zoveel. Twijfel je welk taalgebruik het beste bij de doelgroep past? Schrijf dan zoveel mogelijk B1. Hiermee zit je vrijwel altijd goed.

6. Vergeet de call-to-action niet

Last but not least: vergeet de call-to-action niet! Hierin geef je niet alleen aan hoe de lezer kan solliciteren, maar nodig je hem ook uit om contact op te nemen voor vragen. Ook prettig voor de kandidaat: geef aan wie de contactpersoon is en vermeld aan wie ze hun sollicitatie mogen richten. Fijn voor de kandidaat, en voor jou. Want zeg nu zelf: een sollicitatie met jouw naam in de aanhef is toch een stuk persoonlijker dan een brief die begint met ‘Beste heer / mevrouw’? 😉

Aan de slag met het schrijven van de vacature

Hopelijk geven mijn tips je voldoende handvatten en inspiratie om jouw vacature op papier te zetten. Laat je het schrijven van vacatures liever aan een professional over? Neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag!

SHARE:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blog abonnement

Hi, ik ben Marlou!

Copywriter & communicatiespecialist. Ik help organisaties met het bereiken van hun doelgroep. Via deze blog deel ik mijn kennis en inspiratie. Meer weten? Neem gerust contact met me op.

Mijn nieuwste blogs


Fatal error: Uncaught Error: Class 'Elementor\Scheme_Typography' not found in /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/themeisle-companion/vendor/codeinwp/elementor-extra-widgets/widgets/elementor/posts-grid.php:966 Stack trace: #0 /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/themeisle-companion/vendor/codeinwp/elementor-extra-widgets/widgets/elementor/posts-grid.php(170): ThemeIsle\ElementorExtraWidgets\Posts_Grid->grid_title_style_section() #1 /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/controls-stack.php(2280): ThemeIsle\ElementorExtraWidgets\Posts_Grid->_register_controls() #2 /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/controls-stack.php(494): Elementor\Controls_Stack->init_controls() #3 /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/widget-base.php(177): Elementor\Controls_Stack->get_stack() #4 /home/customer/www/typischmarlou.nl/pub in /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/themeisle-companion/vendor/codeinwp/elementor-extra-widgets/widgets/elementor/posts-grid.php on line 966