Schrijven op B1-niveau: wat is het en hoe pas je het toe?

Schrijven op B1-niveau: ik ben fan! Het is een manier om een tekst voor iedereen begrijpelijk te maken. Je maakt hierbij gebruik van concreet en actief taalgebruik met korte zinnen en eenvoudige woorden. Hierdoor begrijpt vrijwel elke Nederlander (zo’n 95% van de bevolking) jouw boodschap. Zo communiceer je duidelijk met jouw doelgroep en maak je zelfs de meest complexe onderwerpen begrijpelijk voor de lezer.  Tijd voor een uitleg en 6 praktische tips.

Wat is schrijven op B1-niveau?

Hierboven benoemde ik het al: schrijven op B1-niveau is een manier om een tekst voor iedereen begrijpelijk te maken. Zowel voor de WO-er als voor iemand die nooit heeft gestudeerd. Het doel is vooral dat de lezer de tekst snapt en dat het duidelijk is wat er van hem wordt verwacht. Moet de lezer actie ondernemen of is de tekst vooral ter informatie? In een tekst op B1-niveau komt dit duidelijk naar voren. Het gaat dus niet alleen om het taalgebruik, maar ook om een duidelijke opbouw van de tekst.

Goed om te weten: we onderscheiden in Nederland verschillende taalniveaus. Taalniveau A1 is het laagst en niveau C2 is het hoogst. B1 ligt ongeveer in het midden en is voor 95% van de bevolking begrijpelijk. Vandaar dat steeds meer overheden en bedrijven ervoor kiezen om op dit taalniveau met hun doelgroep te communiceren – en hun teksten dus op B1-niveau schrijven. Ook als je hoger opgeleid bent is dit prettig. Een tekst op B1-niveau leest namelijk een stuk lekkerder en vlotter. Denk er maar eens over na: een zin van drie regels met talloze komma’s leest toch voor geen meter? Vooral niet vanaf je smartphonescherm!

Hoe herken je B1?

Een tekst geschreven op B1-niveau herken je aan een duidelijke structuur met titels en tussenkopjes. De tekst bestaat uit korte zinnen, is actief geschreven en bevat eenvoudige woorden die bijna iedereen kent. Kijk hieronder maar eens naar het verschil tussen C1 en B1.

C1B1
Wat betreftOver
Ten behoeve vanVoor
VerstrekkenGeven
VerscheideneDiverse, verschillende
RelevantBelangrijk


En het verschil tussen een zin op C1- en B1-niveau:

C1
‘Om verdere verspreiding van het Coronavirus te voorkomen is het, gezien de besmettelijkheid ervan, essentieel om hygiënemaatregelen te nemen.’

B1
‘Het Coronavirus is besmettelijk. Daarom is het belangrijk om goed op je hygiëne te letten. Hiermee voorkom je verdere verspreiding.’

Tips schrijven op B1-niveau

Tips om op B1-niveau te schrijven

Schrijven op B1-niveau is prima te leren. Er zijn diverse cursussen voor. Zo maakte ik voor het eerst kennis met B1-schrijven tijdens de training Klantgericht Communicatie van Loo van Eck. De inzichten uit deze training pas ik nog steeds dagelijks toe en zijn voor mijn werk heel waardevol! Dit is trouwens geen reclame 😉. Ik kan me ook goed voorstellen dat je niet direct een cursus wilt volgen om op B1-niveau te leren schrijven. Daarom heb ik hieronder een aantal praktische tips voor je op rij gezet. Komen ze!

1. Gebruik eenvoudige woorden die bijna iedereen begrijpt

Ook al is je doelgroep hoog opgeleid, dan is het nog fijn om een eenvoudige, goed leesbare tekst te lezen. Een tekst op B1-niveau leest vaak gewoon een stuk lekkerder. Pas hierbij op met dubbele ontkenningen of woordencombinaties als ‘niet zelden’. Dit kan voor de lezer heel verwarrend zijn. Hetzelfde geldt voor het gebruik van vaktaal. Ga daarom zoveel mogelijk voor eenvoudige woorden die bijna iedereen begrijpt. 

2. Hanteer een duidelijke opmaak

Dit doe je door:

  • Korte alinea’s te vormen (maximaal 100 woorden);
  • Maximaal één onderwerp per alinea te bespreken;
  • Gebruik te maken van tussenkopjes;
  • De belangrijkste zin aan het begin van de alinea te plaatsen.

3. Maak korte zinnen

Schrijf bij voorkeur zinnen van ongeveer 10 à 15 woorden. Dit maakt het eenvoudiger om de zin te begrijpen. Gebruik daarbij ook woorden die de zinnen met elkaar verbinden. Hierdoor ziet de lezer het verband. Je doet dit met woorden als ‘daarom’, ‘omdat’, ‘ook’, ‘ten slotte’, ‘hierdoor’, enzovoort.

4. Maak duidelijk wat het doel van de tekst is

Moet de lezer actie ondernemen? Of is de tekst vooral om te informeren? Door het doel van de tekst duidelijk aan te geven maak je het voor de lezer eenvoudig om de tekst te begrijpen en wat er van hem wordt verwacht.

5. Houd het zo persoonlijk mogelijk

Met woorden als ‘Geachte’ en ‘Hoogachtend’ creëer je vaak veel afstand. ‘Beste’ en ‘Met vriendelijke groet’ zijn ook netjes, maar een stuk persoonlijker.

6. Schrijf actief en wees concreet

Schrijf zo actief mogelijk. Als je actief schrijft, benoem je heel concreet wie of wat iets doet. Hierdoor maak je de tekst een stuk beter leesbaar. Een hulpmiddel om actief te schrijven is door jezelf af te vragen wie wat doet. Ook door woorden als ‘hebben, ‘kunnen’ en ‘worden’ te vermijden maak je de tekst actiever. Hieronder zie je het verschil:

Actief: Marlou schrijft de teksten voor jouw website.

Passief: De teksten voor de website worden geschreven.

Hoe zit het dan met taaie kost en juridische stukken?

Zelfs taaie kost en juridische teksten zijn op een begrijpelijke manier te schrijven. Uiteraard zijn er bepaalde termen waar je niet omheen kunt, maar er is wel degelijk aan te schaven. Plus: door ingewikkelde teksten op B1-niveau te schrijven maak je ze een stuk toegankelijker! Mocht je trouwens bang zijn dat je minder slim overkomt als je geen ‘dure’ taal gebruikt: dat is nergens voor nodig. Door jouw onderwerp in eenvoudige taal uit te leggen, laat je juist zien dat je expert bent op dat gebied. Het onnodig gebruiken van dure woorden werkt vaak averechts. Simpel is zo slecht nog niet 😊.

Hulp nodig?

Hopelijk helpen de bovenstaande tips je om teksten op B1-niveau te schrijven. Laat je het schrijven van teksten op B1-niveau liever aan een professional over? Neem vrijblijvend contact met me op. 

SHARE:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog abonnement

Hi, ik ben Marlou!

Copywriter & communicatiespecialist. Ik help organisaties met het bereiken van hun doelgroep. Via deze blog deel ik mijn kennis en inspiratie. Meer weten? Neem gerust contact met me op.

Mijn nieuwste blogs


Fatal error: Uncaught Error: Class 'Elementor\Scheme_Typography' not found in /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/themeisle-companion/vendor/codeinwp/elementor-extra-widgets/widgets/elementor/posts-grid.php:966 Stack trace: #0 /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/themeisle-companion/vendor/codeinwp/elementor-extra-widgets/widgets/elementor/posts-grid.php(170): ThemeIsle\ElementorExtraWidgets\Posts_Grid->grid_title_style_section() #1 /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/controls-stack.php(2280): ThemeIsle\ElementorExtraWidgets\Posts_Grid->_register_controls() #2 /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/controls-stack.php(494): Elementor\Controls_Stack->init_controls() #3 /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/widget-base.php(177): Elementor\Controls_Stack->get_stack() #4 /home/customer/www/typischmarlou.nl/pub in /home/customer/www/typischmarlou.nl/public_html/wp-content/plugins/themeisle-companion/vendor/codeinwp/elementor-extra-widgets/widgets/elementor/posts-grid.php on line 966