Zo laat je jouw vacaturetekst opvallen via Google for Jobs

Als recruiter of HR professional heb je er waarschijnlijk al eens van gehoord: Google for Jobs. De lancering van deze nieuwe functie van Google is binnenkort. Volgens velen is het dé manier om vacatures onder de aandacht te brengen. Je vraagt je misschien af wat je er precies mee moet en waar de kansen voor jouw organisatie liggen. Benieuwd? In dit artikel vertel ik je hoe je vacatures via Google for Jobs laat opvallen. Laten we eens kijken.

Wat is Google for Jobs?

Voordat we ingaan op de mogelijkheden voor vacatures in Google for Jobs, is het goed om te weten wat Google for Jobs nu precies is. Simpel gezegd is het de vacaturefunctie van Google. Met andere woorden: een zoekmachine, puur gericht op vacatures. Het principe ervan werkt een beetje hetzelfde als Google Shopping. Je krijgt alleen geen producten te zien, maar vacatures.

voorbeeld vacatures google for jobs
Bron: www.developers.google.com

Zoek je bijvoorbeeld naar ‘marketing vacatures den haag’, dan krijg je van Google diverse vacatures binnen dit vakgebied in deze regio voorgeschoteld. Uiteraard komen deze banen niet zomaar in de zoekmachine terecht. Net als bij Google Shopping, verwijst Google je door naar een andere site. Zoals bijvoorbeeld jouw eigen recruitmentsite, LinkedIn of Indeed. Simpelweg je vacatures op deze kanalen plaatsen is helaas niet voldoende om zichtbaar te zijn via Google for Jobs. Je moet jouw kanalen en vacatureteksten ervoor optimaliseren. Hoe doe je dat?

Optimaliseren vacatures Google for Jobs

De optimalisatie van vacatureteksten voor Google for Jobs heeft zowel een technische als tekstuele kant. Beide aspecten zijn belangrijk voor een goede vindbaarheid. Laten we beginnen met de technische kant.

De techniek van de website

Het is de bedoeling dat Google de vacatures op jouw website daadwerkelijk vindt. Om dit te realiseren, is het belangrijk dat de zoekmachine alle relevante gegevens uit de vacature kan indexeren. Hiervoor maak je gebruik van structured data. Say what? Klinkt fancy en ingewikkeld, maar in principe komt het er gewoon op neer dat je de informatie uit jouw vacature voorkauwt voor de zoekmachine. Denk bijvoorbeeld aan informatie als de vacaturetitel, organisatie, locatie, type dienstverband, salaris en de publicatiedatum. Stuk voor stuk belangrijke informatie voor Google om te bepalen of jouw vacaturetekst relevant is voor de zoekresultaten.

Het instellen van structured data is een redelijk technisch verhaal en kun je daarom het beste overlaten aan een webbouwer. Ben je zelf thuis in HTML en wil je weten hoe het werkt? Op de website van Google lees je hoe je structured data instelt voor het plaatsen van vacatures.

De vacaturetekst

Klopt de techniek van je website? Tijd om aan de slag te gaan met de content! Om op te vallen in Google houd je rekening met verschillende aspecten. Relevantie, vindbaarheid en kwaliteit zijn hierbij key. Wat betekent dat concreet?

1. De juiste functietitel

In een eerder artikel over het schrijven van een goede vacaturetekst vertelde ik over het belang van de juiste functietitel. Dit had dan wel betrekking op vacaturewebsites zoals Indeed, maar het principe is hetzelfde. Zelf denk ik dat het kiezen van de juiste functietitel met de komst van Google Jobs des te belangrijker wordt. Dit heeft alles te maken met vindbaarheid.

Plaats je een vacature met de titel ‘sales ninja’? Dan is de kans klein dat je daarmee de betreffende sales professional bereikt. Een functienaam als ‘sales medewerker’ of ‘sales adviseur’ past in dit geval beter. De term is relevant voor de rol en daarnaast zoeken mensen ook daadwerkelijk op deze woorden. Bij ‘sales ninja’ is dat waarschijnlijk niet het geval 😉. Kies een functietitel daarom zorgvuldig!

vacaturetekst schrijven voor Google for Jobs

2. Schrijf een pakkende inleiding

In Google for Jobs ziet de gebruiker in eerste instantie alleen de eerste 10 tot 25 regels van de vacature. De rest zit verstopt achter de ‘lees verder’ knop. Dat vraagt om een pakkende inleiding. Je hebt maar een paar zinnen om de aandacht van de lezer te pakken en de essentie van de functie duidelijk te maken. Het doel is uiteindelijk dat potentiële kandidaten doorklikken om de gehele vacature te lezen en te solliciteren. Pas nadat de sollicitant op de ‘solliciteer’ button klinkt, wordt hij doorgelinkt naar jouw recruitmentwebsite of de betreffende banensite. Zorg dus voor een pakkende introductie, die triggert om verder te lezen.  

3. Houd rekening met SEO

Denk je als copywriter aan Google, dan denk je al snel aan SEO. Het is dan ook geen verrassing dat het gebruik van zoektermen relevant is voor vacatures via Google for Jobs. Hierboven las je al over het belang van de juiste functietitel. Daarmee heb je al meteen het belangrijkste SEO element getackeld. Daarnaast is het verstandig om subtiel een zoekwoord in te tekst te verwerken. Gaat het om een baan als ‘medewerker klantenservice’ in Eindhoven? Gebruik dan bijvoorbeeld de zoekwoordencombinatie ‘medewerker+klantenservice+Eindhoven’. Hiermee maak je het voor de zoekmachine duidelijk waar jouw vacature over gaat. Resultaat? Een goede vindbaarheid!

Wil je meer weten over de toepassing van SEO? Dan raad ik je aan om eens het boek ‘Doelgerichte SEO’ van Tonny Loorbach te lezen. Tonny legt hierin stap voor stap uit hoe je SEO in de praktijk toepast.

4. Richt je op de doelgroep

Ten slotte nog een ander belangrijk aspect: richt je op jouw doelgroep. Je kan nog zo’n mooie ‘Google for Jobs-proof’ vacaturetekst schrijven, maar als deze jouw doelgroep niet aanspreekt heb je er nog niks aan. Een klantenservicemedewerker trigger je immers op een andere manier dan een technisch directeur. Bedenk daarom welk type professional je wilt bereiken en welk taalgebruik daarbij past. En ga ook na welke informatie voor deze persoon relevant is om te bepalen of een functie interessant voor hem is. Verwerk je deze dingen op de juiste manier in de vacaturetekst? Dan is de kans groot dat de professional meer wil weten en verder klinkt naar jouw eigen recruitmentsite of Indeed-pagina. Good job! 

Tot slot

Ik hoop dat dit artikel je meer duidelijkheid geeft over de mogelijkheden voor vacatures via Google for Jobs. Heb je vragen, wil je sparren of vind je het fijn als ik het schrijven van vacatureteksten voor je oppak? Leuk! Ik help je er graag mee. Neem gerust eens contact op.

SHARE:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blog abonnement

Hi, ik ben Marlou!

Copywriter & communicatiespecialist. Ik help organisaties met het bereiken van hun doelgroep. Via deze blog deel ik mijn kennis en inspiratie. Meer weten? Neem gerust contact met me op.

Mijn nieuwste blogs

Mijn schrijfhulp inschakelen?